2011. május 20., péntek

(1909–1919) - 100 éves a Kecskeméti Művésztelep



 „Művészetek s művészi ipar számára földet, hajlékot s támogatást kérünk Kecskemét városától abban a reményben, hogy a legmagyarabb város teljes átérzéssel fogja méltányolni azt a nagy feladatot, mit a magyar kultúra reánk ró, s hogy annak megvalósítására épp Kecskemétet választottuk.”

Így kezdődik Iványi Grünwald Béla festőművész művésztelepprogramja, melyet eredetileg Kada Elek polgármesternek címezve Nagybányán keltezett 1909. július 17-én. 


Az elhatározást tett követte, s a következő években felépült Kecskemét külső részén, a Műkertben a művésztelep központi műterembérháza, a festőiskola és a hat művészvilla, s 1910-11 folyamán elindult az alkotói tevékenység is az említett nagybányai alapító mester vezetésével. Olyan fiatalokkal többek között, mint pl. Bornemisza Géza és Perlrott Csaba Vilmos, akik a művészvilág akkori fővárosából, Párizsból Matisse tanítványaiként érkeztek az alföldi városba. Emellett még számos ismert vagy kevésbé ismert alkotó (pl. Kmetty János, Faragó Géza, Uitz Béla, Gráber Margit) fordult meg a művésztelep leginkább jelentősnek elkönyvelt korszakában. A kiállításon 82 alkotást és a művésztelephez szorosan kapcsolódó dokumentumot mutatunk be, illetve egy „virtuális” terem segítségével (festette: A. Varga Imre) kísérletet teszünk arra, hogy megidézzük Kecskemét korabeli hangulatát, építészetét, tehát azt a környezetet, mely az alkotókra inspirálólag hatott. A kiállítás alkalmából egy 48 oldalas katalógus is megjelent, archív felvételekkel, a kiállított művek háromnegyedének színes reprodukciójával, ifj. Gyergyádesz László összefoglaló tanulmányával s annak szerkesztett angol nyelvű fordításával.
A kiállítás tehát soha vissza nem térő alkalmat kínál arra, hogy városunk diákjai megismerkedhessenek Kecskemét múltjának, kultúrájának egyik legjelentősebb fejezetével. Ennek érdekében az alábbi programokat kínáljuk segítségképpen Kecskemét pedagógusai és diákjai (s természetesen minden kecskeméti) számára.
A kiállítást 2011.03.18-án Szücs György művészettörténész nyitotta meg. Kiállító művészek: Bozukova Zsenja, Encsev Nacsev Nándor, Doncsev Antoni, Gendova Miroljuba, Kneisz Eszter, Kozsuharov Ognjan, Orosz Klaudia, Ruszev Roszen, Szárencsev Károly, Ullmann Katalin, Vladimirova Milena.
A kiállításon főként festmények szerepeltek, de kiállításra kerültek faliszőnyegek, melyek kézzel készültek, egy halotti maszk is és "virtuális" termet is létrehoztak, Varga Imre jóvoltából, hogy megidézzék Kecskemét korabeli hangulatát, építészetét, azt a környezetet, mely az alkotókra inspirálólag hatott.
 
2011. március 30-án (szerdán) mi is megtekinthettük ezt a kiállítást az osztállyal. Mészáros Marianna tanárnő jóvoltából sikerült eljutnunk erre a fenomenális kiállításra, feláldozván két művészettörténet óránkat. Teljes mértékben eltudtam képzelni Kecskemét akkori hangulatát,beletudtam magam képzelni a festményekbe. Amikor láttam régi festményeket, rajzokat, melyek a földrengés előtt és után készültek- számomra elég megrendítő volt... vagy a tervrajzok, melyek örökre tervek maradtak.A tárlatvezetés is nagyon sokat segített ebben, azóta sem bántam meg, hogy részt vehettem rajta. Bátran ajánlom mindenki figyelmébe ! :)  
Pár festmény a kiállításról, amelyeket megemlítenék:



Helyszín: Kecskemét, Cifrapalota

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése